Sofitel Warsaw Victoria: Gala CCIFP „Bretagne” z udziałem szefów kuchni: Pawła Kałuskiego i Ronana Kervarrec **Michelin

4-02-2025

Wyjątkowa uczta smaków Ronana Kervarrec i Pawła Kałuskiego
dla ponad 500 gości gali CCIFP „Bretagne”

To już tradycja, że Sofitel Warsaw Victoria został partnerem gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej CCIFP. Tematem przewodnim była Bretania, region słynący z bajecznych zamków, przepięknych plaż i urokliwych miasteczek. Uroczysta gala odbyła się 31 stycznia, w sali balowej Sofitel Warsaw Victoria. Za menu łączące polską i francuskią tradycję kulinarną odpowiadali Szef Kuchni hotelu Sofitel Warszawa Victoria – Paweł Kałuski wraz z zaproszonym przez Izbę, specjalnie na tę okazję, francuskim mistrzem kuchni – Ronanen Kervarrec - Szefem paryskiej restauracji Maison Ronan Kervarrec, posiadajacej dwie gwiazdki MICHELIN.

Zlokalizowany w samym sercu Warszawy, Sofitel Warsaw Victoria to ikoniczne miejsce na mapie Warszawy. Jako ambasador nowoczesnego francuskiego stylu życia, hotel od wielu lat jest  organizatorem i partnerem wydarzeń promujących nadsekwańską kulturę w Polsce.

Coroczna gala CCIFP jest jednym z najważniejszych wydarzeń polsko-francuskiego biznesu, w którym uczestniczą prezesi największych firm francuskich i polskich. Wyjątkowa kolacja, atmosfera sprzyjająca nawiązywaniu kontaktów i elegancja spotkania sprawiają, że jest to jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń Izby. Tradycyjnie, już od wielu lat wydarzenie odbywa się w prestiżowej  sali balowej hotelu Sofitel Warsaw Victoria.
Stawiając na najlepszą jakość i sezonowość produktów, szefowie wyczarowali doskonałe 3-daniowe menu. Na przystawkę podano kraba pająka z sorbetem i bulionem, który był perfekcyjnym wstępem do pierwszego dania głównego: rdzawca z Bretanii z małżami i maślanym sosem. Jako drugie danie główne, gościom podano kogucika z foie gras  w sosie winnym z grillowaną sałatą rzymską i ziołami. Dopełnienie menu stanowiły sery oraz bretońskie słodkości.
W procesie serwowania dań dla ponad 500 gości uczestniczyło 25 kucharzy oraz 65 kelnerów.
Wieczór uświetniły występy artystyczne oraz zabawa taneczna przy rytmach prosto z Bretanii.
RONAN KERVARREC zdobywal pierwsze doświadczenia kulinarne u boku swojego ojca Albana w rodzinnej Auberge du Toul Douar w Hennebont, w regionie Morbihan, nieopodal Lorient. Od października 2020 roku jest właścicielem butikowego hotelu w St Grégoire, niedaleko Rennes, gdzie prowadzi dwugwiazdkową restaurację MAISON KERVARREC. Po rozpoczęciu kariery jako pomocnik kucharza u Georges’a Blanca w 1991 roku, wspinał się po szczeblach kariery gastronomicznej, współpracując z takimi postaciami jak Guy Krenzer, dyrektor ds. kreacji w Lenôtre, oraz Yannick Alléno. Był szefem kuchni w Royal Mansour w Marrakeszu, następnie w Château de la Chèvre d’Or w Eze Village, gdzie zdobył 2 gwiazdki Michelin, oraz w Hostellerie de Plaisance w Saint-Émilion. Od 2014 roku jest również członkiem Collège Culinaire de France, a w 2012 roku był finalistą Bocuse d’Or France.

PAWEŁ KAŁUSKI doświadczenie zdobywał m.in. w hotelach Hyatt i Radisson SAS. Swoje umiejętności rozwijał uczestnicząc w licznych szkoleniach we Francji i Belgii, m.in. u legendarnego szefa Yves’a Mattagne. W 1998 został zwycięzcą prestiżowych konkursów: L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle. W 2017 objął stanowisko Executive chef’a hotelu Marriott Warsaw, gdzie miał okazję gotować m.in. dla Prezydentów USA i Polski. Od kwietnia 2022 roku kieruje kuchnią hotelu Sofitel Warsaw Victoria, a od 2023 r. jest członkiem Akademii Bocuse d’Or Poland.

Link do filmu z przygotowań do gali: https://youtu.be/FeKkHSBoxX4


Sofitel Warsaw Victoria - więcej aktualności i informacji

Projekt i wykonanie i2D