Lantmannen Unibake Poland: rozpoczyna sprzedaż pieczywa ze swojego nowego zakładu w Nowej Soli

12-04-2018

Lantmannen Unibake – skandynawski producent pieczywa, obecny w Polsce od poczÄ…tku lat ‘90, który uruchomiÅ‚ na poczÄ…tku tego roku w Nowej Soli swojÄ… najwiÄ™kszÄ… w Polsce i drugÄ… co do wielkoÅ›ci w Europie piekarniÄ™, rozpoczÄ…Å‚ sprzedaż pieczywa z nowego zakÅ‚adu. Pierwsze buÅ‚ki do hamburgerów trafiÅ‚y wÅ‚aÅ›nie do klientów z segmentu HoReCa.

Pierwsza linia produkcyjna nowej piekarni Lantmannen Unibake w Nowej Soli rozpoczęła wypiek w styczniu – na poczÄ…tku produkcjÄ™ testowÄ…. W tej chwili, po uzyskaniu wszelkich niezbÄ™dnych certyfikatów jakoÅ›ciowych, nowa linia wytwarza buÅ‚ki do hamburgerów, a jej zdolnoÅ›ci produkcyjne to 60 tys. sztuk na godzinÄ™, co w skali roku daje do 450 mln buÅ‚ek. Pierwsze z nich trafiÅ‚y wÅ‚aÅ›nie do klientów z segmentu HoReCa.

Polski rynek gastronomiczny rozwija siÄ™ bardzo dynamicznie, jest przy tym niezwykle konkurencyjny. Dlatego caÅ‚y czas musimy dbać o to, aby być jak najbliżej naszych klientów, rozwijać ofertÄ™ produktowÄ…, utrzymywać najwyższÄ… jakość. RozpoczÄ™cie sprzedaży produktów z piekarni w Nowej Soli to dla nas szersze możliwoÅ›ci, lepsza pozycja konkurencyjna i bezpieczeÅ„stwo dostaw dla naszych klientów, co jest kluczowe do osiÄ…gania sukcesów na wysoko konkurencyjnym rynku - mówi Janusz Tabor, Dyrektor Sprzedaży Lantmannen Unibake w Polsce.

Nowa linia produkcyjna jest bardzo nowoczesna, zastosowano na niej m.in. takie innowacyjne rozwiÄ…zania jak mroźniÄ™ wbudowanÄ… w liniÄ™ produkcyjnÄ… tzw. mroźniÄ™ ‘in-line’. BuÅ‚ki zaraz po upieczeniu poddawane sÄ… gÅ‚Ä™bokiemu mrożeniu, jeszcze przed wÅ‚ożeniem do kartonów (podczas mrożenia buÅ‚ki sÄ… zapakowane tylko w foliowÄ… zgrzewkÄ™;  już w ciÄ…gu 1h od wypieczenia osiÄ…gajÄ… temperaturÄ™ -12oC). DziÄ™ki temu produkty nie gniotÄ… siÄ™ podczas transportu oraz zachowujÄ… swoje parametry na najwyższym poziomie.

Piekarnia w Nowej Soli korzysta z najwyższej jakoÅ›ci surowców, gÅ‚ównie od polskich dostawców (m.in. mÅ‚yny, cukrownie, producenci drożdży, opakowaÅ„, dostawcy energii i gazu).

Docelowo - do koÅ„ca roku 2019 w piekarni w Nowej Soli bÄ™dÄ… trzy linie produkcyjne, wytwarzajÄ…ce 60 tys. ton pieczywa rocznie. GÅ‚ównymi odbiorcami pieczywa z Nowej Soli bÄ™dÄ… miÄ™dzynarodowe, duże sieci restauracji szybkiej obsÅ‚ugi sprzedajÄ…ce hamburgery i hot dogi, a także inni klienci z rynku gastronomicznego (HoReCa): restauracje, bary, stacje benzynowe. OkoÅ‚o 50% produkcji trafi na rynek polski, pozostaÅ‚a część – na rynek niemiecki, a także do Czech, SÅ‚owacji, PaÅ„stw BaÅ‚tyckich i Skandynawii.

JeÅ›li chodzi o asortyment – piekarnia w Nowej Soli bÄ™dzie wytwarzać różnego rodzaju pieczywo mrożone, w szczególnoÅ›ci takie grupy produktowe, jak pieczywo typu fast food oraz mrożone buÅ‚ki, bagietki i chleby do odpieku w sklepie. Nowa piekarnia, w poÅ‚Ä…czeniu z obecnÄ… bazÄ™ produkcyjnÄ…, to także zupeÅ‚nie nowe możliwoÅ›ci jeÅ›li chodzi o dedykowane linie – różna wielkość linii produkcyjnych pozwoli realizować zarówno wielkie zamówienia, jak i dedykowane produkty na akcje sezonowe, uÅ‚atwi też szybki i efektywny rozwój nowych produktów.

Dotychczasowa wartość inwestycji w Nowej Soli to 37 mln EUR, a jej caÅ‚kowita wartość do koÅ„ca roku 2019 wyniesie 75 mln EUR. Wydatki te obejmujÄ… wybudowanie hali produkcyjnej wraz z niezbÄ™dnÄ… infrastrukturÄ… (m.in. chÅ‚odnie, pomieszczenia magazynowe, budynki i pomieszczenia biurowe i techniczne), a także zakup i instalacjÄ™ maszyn oraz niezbÄ™dnych urzÄ…dzeÅ„. Nowa piekarnia – to nowe miejsca pracy. Docelowo w Nowej Soli zatrudnienie znajdzie 110 pracowników. Oznacza to wzrost zatrudnienia Lantmannen Unibake w Polsce o prawie 25% (obecnie firma zatrudnia w naszym kraju ponad 450 osób).

Lantmannen Unibake w Polsce

Lantmannen Unibake jest obecny w Polsce od 25 lat od poczÄ…tku lat dziewięćdziesiÄ…tych. Oprócz nowo otwartej piekarni w Nowej Soli produkcja odbywa siÄ™ w dwóch zakÅ‚adach (w Poznaniu i w NieporÄ™cie koÅ‚o Warszawy), gdzie dziaÅ‚a Å‚Ä…cznie 7 linii produkcyjnych, na których wypiekane sÄ… m.in. produkty takich marek jak: Schulstad i Schulstad Bakery Solutions. SpóÅ‚ka oferuje szeroki wybór różnorodnych wyrobów piekarskich, takich jak pieczywo przeznaczone do odpieku w sklepach (bagietki, buÅ‚ki, ciabaty), pieczywo pakowane (tosty, chleby żytnie i mieszane) oraz szerokÄ… gamÄ™ produktów przeznaczonych dla gastronomii (buÅ‚ki do hamburgerów, hot dogów, zapiekanek, kebabów, panini i inne).

Produkty Lantmannen Unibake dostÄ™pne sÄ… we wszystkich najwiÄ™kszych sieciach handlowych, w mniejszych sklepach osiedlowych, a także na stacjach benzynowych i w restauracjach szybkiej obsÅ‚ugi. W roku 2017 spóÅ‚ka sprzedaÅ‚a ponad 30 tys. ton Å›wieżego i mrożonego pieczywa o Å‚Ä…cznej wartoÅ›ci ponad 200 mln zÅ‚. Oprócz podmiotów krajowych odbiorcami jej produktów sÄ… także podmioty dziaÅ‚ajÄ…ce na rynkach zagranicznych, w takich krajach jak: Niemcy, Czechy, SÅ‚owacja, BiaÅ‚oruÅ›, Ukraina czy kraje skandynawskie. SpóÅ‚ka korzysta z szerokiej gamy dostawców, a niemal wszystkie surowce kupowane sÄ… na rynku polskim.


Lantmannen Unibake Poland - więcej aktualności i informacji

Projekt i wykonanie i2D