Lantmannen Unibake Poland: zwiększa swoje możliwości w Polsce

7-02-2018

Lantmannen Unibake – skandynawski producent pieczywa, obecny w Polsce od poczÄ…tku lat ‘90, uruchomiÅ‚ w Nowej Soli nowÄ… piekarniÄ™. To już trzecia i zarazem najwiÄ™ksza oraz najbardziej nowoczesna piekarnia w Polsce, a także druga co do wielkoÅ›ci w Europie. Dotychczasowa wartość inwestycji to 37 mln EUR. Do koÅ„ca roku 2019 firma zainwestuje w Nowej Soli w sumie 75 mln EUR.

Lantmannen Unibake – producent pieczywa Å›wieżego i mrożonego (przeznaczonego do odpieku w sklepach), wÅ‚aÅ›ciciel takich marek jak Schulstad, i Schulstad Bakery Solutions, znaczÄ…co zwiÄ™ksza swoje możliwoÅ›ci w Polsce. Po dwóch latach od rozpoczÄ™cia budowy spóÅ‚ka uruchomiÅ‚a na terenie KostrzyÅ„sko – SÅ‚ubickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej - w Nowej Soli - nowoczesny zakÅ‚ad  produkcyjny o powierzchni 24,6 tys. metrów kwadratowych.

Polska jest dla nas kluczowym rynkiem - piekarnia w Nowej Soli to już trzeci, zarazem nasz najwiÄ™kszy i najbardziej nowoczesny zakÅ‚ad w Polsce, a także drugi co do wielkoÅ›ci w Europie. DziÄ™ki nowej inwestycji znaczÄ…co zwiÄ™kszajÄ… siÄ™ nasze możliwoÅ›ci – zarówno jeÅ›li chodzi o asortyment, wielkość produkcji jak i eksport. Nowa piekarnia to także nowe miejsca pracy, w tym poÅ›rednie – u polskich dostawców - powiedziaÅ‚ Jacek Górecki, Dyrektor ZarzÄ…dzajÄ…cy Lantmannen Unibake na Region Polski i WÄ™gier.

W styczniu do użytku oddana zostaÅ‚a pierwsza linia produkcyjna (w sumie do koÅ„ca roku 2019 planowane sÄ… trzy), która wytwarzać bÄ™dzie pieczywo typu fast food – buÅ‚ki do hamburgerów i hot dogów, w wielu rozmiarach i ksztaÅ‚tach, z różnymi rodzajami posypek i dodatków. Może ona wytwarzać w sumie 450 milionów buÅ‚ek (24 tys. ton) rocznie. To znaczÄ…ce, przeszÅ‚o 50-procentowe zwiÄ™kszenie dotychczasowych możliwoÅ›ci produkcyjnych firmy w Polsce. Nowa piekarnia to także znaczÄ…cy wzrost eksportu – zakÅ‚ad w Nowej Soli  pozwoli na 5-krotne zwiÄ™kszenie eksportu pieczywa produkowanego w naszym kraju przez Lantmannen Unibake.

GÅ‚ównymi odbiorcami pieczywa z Nowej Soli bÄ™dÄ… miÄ™dzynarodowe, duże sieci restauracji szybkiej obsÅ‚ugi sprzedajÄ…ce hamburgery i hot dogi, a także inni klienci z rynku gastronomicznego (HoReCa): restauracje, bary, stacje benzynowe. OkoÅ‚o 50 % produkcji trafi na rynek polski, pozostaÅ‚a część – na rynek niemiecki, a także do Czech, SÅ‚owacji, PaÅ„stw BaÅ‚tyckich i Skandynawii. Obecnie trwa produkcja testowa, rozpoczÄ™cie sprzedaży planowane jest jeszcze w pierwszym kwartale 2018 roku.

Dotychczasowa wartość inwestycji w Nowej Soli to 37 mln EUR, a jej całkowita wartość do końca roku 2019 wyniesie 75 mln EUR. Wydatki te obejmują wybudowanie hali produkcyjnej wraz z niezbędną infrastrukturą (m.in. chłodnie, pomieszczenia magazynowe, budynki i pomieszczenia biurowe i techniczne), a także zakup i instalację maszyn i niezbędnych urządzeń.

Nowa piekarnia – to nowe miejsca pracy. Docelowo w Nowej Soli zatrudnienie znajdzie 110 pracowników. Oznacza to wzrost zatrudnienia Lantmannen Unibake w Polsce o prawie 25% (obecnie firma zatrudnia w naszym kraju ponad 450 osób).

Piekarnia w Nowej Soli korzystać bÄ™dzie z najwyższej jakoÅ›ci surowców, gÅ‚ównie od polskich dostawców (m.in. mÅ‚yny, cukrownie, producenci drożdży, opakowaÅ„, dostawcy energii i gazu), co przeÅ‚ożyć siÄ™ może na powstanie nowych, poÅ›rednich miejsc pracy u polskich kooperantów firmy.

Do koÅ„ca roku 2019 w zakÅ‚adzie w Nowej Soli bÄ™dÄ… trzy linie produkcyjne, wytwarzajÄ…ce 60 tys. ton pieczywa rocznie. Oprócz pieczywa typu fast food, bÄ™dzie to również różnego typu pieczywo do odpieku w sklepach.

W nowej piekarni realizowane jest skandynawskie podejÅ›cie do zrównoważonego rozwoju, majÄ…ce na uwadze dbanie o Å›rodowisko naturalne. W piekarni Nowej Soli wykorzystywana jest ‘zielona’ energia - pochodzÄ…ca ze źródeÅ‚ odnawialnych. Instalacja chÅ‚odnicza i piece zostaÅ‚y zoptymalizowane energetycznie, np. ich ciepÅ‚o jest odzyskiwane i wykorzystywane w innych częściach zakÅ‚adu. W zakÅ‚adzie zastosowane zostaÅ‚o oÅ›wietlenie typu LED, a na parkingu zainstalowano stacje Å‚adowania samochodów elektrycznych.

Lantmannen Unibake w Polsce

Lantmannen Unibake jest obecny w Polsce od 25 lat od poczÄ…tku lat dziewięćdziesiÄ…tych. Oprócz nowo otwartej piekarni w Nowej Soli produkcja odbywa siÄ™ w dwóch zakÅ‚adach (w Poznaniu i w NieporÄ™cie koÅ‚o Warszawy), gdzie dziaÅ‚a Å‚Ä…cznie 7 linii produkcyjnych, na których wypiekane sÄ… m.in. produkty takich marek jak: Schulstad i Schulstad Bakery Solutions. SpóÅ‚ka oferuje szeroki wybór różnorodnych wyrobów piekarskich, takich jak pieczywo przeznaczone do odpieku w sklepach (bagietki, buÅ‚ki, ciabaty), pieczywo pakowane (tosty, chleby żytnie i mieszane)oraz szerokÄ… gamÄ™ produktów przeznaczonych dla gastronomii (buÅ‚ki do hamburgerów, hot dogów, zapiekanek, kebabów, panini i inne).

Produkty Lantmannen Unibake dostÄ™pne sÄ… we wszystkich najwiÄ™kszych sieciach handlowych, w mniejszych sklepach osiedlowych, a także na stacjach benzynowych i w restauracjach szybkiej obsÅ‚ugi. W roku 2017 spóÅ‚ka sprzedaÅ‚a ponad 30 tys. ton Å›wieżego i mrożonego pieczywa o Å‚Ä…cznej wartoÅ›ci ponad 200 mln zÅ‚. Oprócz podmiotów krajowych odbiorcami jej produktów sÄ… także podmioty dziaÅ‚ajÄ…ce na rynkach zagranicznych, w takich krajach jak: Niemcy, Czechy, SÅ‚owacja, BiaÅ‚oruÅ›, Ukraina czy kraje skandynawskie. SpóÅ‚ka korzysta z szerokiej gamy dostawców, a niemal wszystkie surowce kupowane sÄ… na rynku polskim. Lantmannen Unibake zatrudnia obecnie w Polsce ponad 450 osób.


Lantmannen Unibake Poland - więcej aktualności i informacji

Projekt i wykonanie i2D