Aktualności
BALAJCZA Linguistic Services: Åšniadanie online z BALAJCZA "Francja od kuchni"
23-10-2020czwartek 29 października 2020 r.
godz. 8.00-9.00
Kolejne „Åšniadanie on-line” spÄ™dzimy w klimatach francuskich. Zapraszamy na spotkanie „Francja od kuchni”. Jest ono adresowane nie tylko do miÅ‚oÅ›ników croissantów i brioszek. Spojrzenie na Francuzów poprzez ich upodobania kulinarne pomoże w lepszym zrozumieniu także ich specyficznej mentalnoÅ›ci. Bo kuchnia we Francji nie jest jedynie sztukÄ… gastronomii, to Art de vie – sztuka życia.
„Dobrego czÅ‚owieka poznasz po tym, ile je” – mawiaÅ‚ najwiÄ™kszy smakosz Francji, król SÅ‚oÅ„ce, Ludwik XIV. Jak sobie radziÅ‚ skoro nadworni lekarze wyrwali mu wszystkie zÄ™by?
* W jakich godzinach nie należy udawać się we Francji do restauracji?
* Dlaczego Francuzi sÄ… najszczuplejszym narodem w Europie?
* Jak ugotować zielony groszek w stylu angielski i francuskim?
* Komu zawdzięczamy truskawki?
* Co wspólnego ma potentat oponiarski z gwiazdkami Michelin?
* Jak francuskie prawo rodzinne traktuje kobietÄ™?
W francuskie klimaty wprowadzi PaÅ„stwa pani Kamila RadzyÅ„ska – trener biznesu, specjalność komunikacja miÄ™dzykulturowa, czÅ‚onek SIETAR Polska, R&D Manager z praktykÄ… w handlu zagranicznym, romanistka, pasjonatka Dalekiego Wschodu, laureatka Konkursu wiedzy o Francji organizowanego przez radio PR III i France Inter.
Timea Balajcza, timea.balajcza@balajcza.pl
tel.:+48 601 913 446
BALAJCZA Linguistic Services - więcej aktualności i informacji