Znany polski dziennikarz telewizyjny i krytyk kulinarny, Robert MakÅ‚owicz odwiedziÅ‚ w maju SzwecjÄ™, aby nagrać cztery odcinki swojego popularnego autorskiego programu kulinarno-podróżniczego, „MakÅ‚owicz w podróży".
"WczeÅ›niej raczej bym tu nie przyjechaÅ‚, by krÄ™cić program kulinarny" – wyznaÅ‚ Robert MakÅ‚owicz w rozmowie z lokalnÄ… prasÄ…. Robert MakÅ‚owicz odwiedziÅ‚ m.in. zakÅ‚ady produkcyjne firm Wasa Barilla w Filipstad w Värmland oraz Abba w Kungshamn. 23 wrzeÅ›nia TVP 2 rozpocznie emisjÄ™ programu. Kolejne odcinki bÄ™dÄ… emitowane 30 wrzeÅ›nia oraz 7 i 14 października.
W ostatnich latach w Szwecji dokonaÅ‚a siÄ™ kulinarna rewolucja. Szwedzcy kucharze zdobywajÄ… nagrody, ich kunszt jest ceniony w Å›wiecie, a szwedzkie produkty utożsamia siÄ™ z wysokÄ… jakoÅ›ciÄ…. Znany i lubiany polski krytyk kulinarny i osobowość telewizyjna, a także podróżnik, historyk i autor oÅ›miu książek o tematyce kulinarnej rozpoczÄ…Å‚ swojÄ… podróż na poÅ‚udniu kraju. W regionie Skåne przy kamiennym kompleksie Ales stenar przyrzÄ…dziÅ‚ tatar Å›ledziowy, odwiedziÅ‚ popularny sklepik rybny Buhres fisk, a także ekologicznÄ… dzielnicÄ™ Malmö, Västra Hamnen. Potem przyszÅ‚a kolej na region Västra Götaland wraz z Göteborgiem, gdzie MakÅ‚owicz spotkaÅ‚ siÄ™ ze swoim szwedzkim odpowiednikiem, znanym restauratorem Leifem Mannerströmem. W Göteborgu odwiedziÅ‚ także Muzeum Volvo, sÅ‚ynnÄ… palarniÄ™ kawy da matteo (Szwecja zajmuje drugie miejsce na Å›wiecie, jeÅ›li chodzi o konsumpcjÄ™ tego trunku), a także malowniczÄ… wysepkÄ™ Styrsö, gdzie m.in. przyrzÄ…dzaÅ‚ sÅ‚ynne w tym regionie homarce.
Ponieważ sponsorem wyprawy jest firma Abba Foods, ekipa odwiedziÅ‚a także tÄ™ sÅ‚ynnÄ… przetwórniÄ™ ryb poÅ‚ożonÄ… nad morzem w urokliwej miejscowoÅ›ci Kungshamn. Ostatnim akcentem wyprawy byÅ‚ region Värmland, gdzie MakÅ‚owicz wraz z ekipÄ… odwiedziÅ‚ lokalnych producentów ekologicznej żywnoÅ›ci, posmakowaÅ‚ Å‚osiny, Å‚owiÅ‚ ryby w najwiÄ™kszym szwedzkim jeziorze Vänern, a także zażywaÅ‚ kÄ…pieli na Å›wieżym powietrzu w charakterystycznej szwedzkiej drewnianej balii. OdwiedziÅ‚ także drugiego sponsora wyprawy, firmÄ™ Wasa Barilla, producenta chrupkiego pieczywa.
Na pytanie o to, jak scharakteryzowaÅ‚by szwedzkÄ… kuchniÄ™, w wywiadzie z dwumiesiÄ™cznikiem „Food and Friends" Robert MakÅ‚owicz odpowiada: "Przede wszystkim jest prosta, co bardzo lubiÄ™, żadnego baroku. Wykorzystywane sÄ… Å›wieże regionalne produkty. Bardzo ważna jest też odpowiednia prezentacja, na którÄ… zwraca siÄ™ tu szczególnÄ… uwagÄ™". Emisja szwedzkiej serii planowana jest na wrzesieÅ„-październik 2012 roku w TVP 2.
Inicjatorem wyprawy byÅ‚a Ambasada Szwecji, która przy jej organizacji wspóÅ‚pracowaÅ‚a z regionalnymi urzÄ™dami wojewódzkimi oraz lokalnymi organizacjami turystycznymi.
Plan emisji programu w TVP 2 o godz. 11.20:
1) Szwecja "Skania" - 23.09
2) Szwecja "Ekolandia" - 30 .09
3) Szwecja " Göteborg" - 07.10
4) Szwecja "Varmland"- 14.10
WiÄ™cej o programie "MakÅ‚owicz w podróży":
TVP
http://www.maklowicz.pl/
Szwedzkie media o podróży MakÅ‚owicza:
Skånska Dagbladet
Bohuslänningen
Länsstyrelsen Värmland
Goteborg.com