Duńska przetwórnia ryb w Koszalinie

20-06-2008

W Koszalinie dziaÅ‚a już najwiÄ™ksza i najnowoczeÅ›niejsza w Europie przetwórnia ryb Royal Greenland Seafood SA. DziÄ™ki inwestycji zostaÅ‚o utworzonych 250 nowych etatów. Docelowo ma być ich przynajmniej 700.
Przetwórnia stanęła na miejscu dawnych koszaliÅ„skich zakÅ‚adów miÄ™snych Agros i zatrudnia obecnie 250 osób. Firma planuje jednak zwiÄ™kszenie liczby personelu i szuka pracowników do dziaÅ‚ów produkcji i jakoÅ›ci, a także operatorów wózków widÅ‚owych oraz kierowców. W zakÅ‚adzie o powierzchni 14 tys. m² produkuje siÄ™ m.in. filety z flÄ…dry, halibuta oraz karmazyna, kostki, paluszki rybne, a także wyroby z nadzieniem. GÅ‚ównymi rynkami zbytu dla przetworów sÄ… Skandynawia, Niemcy oraz Wielka Brytania. Jak oceniÅ‚ Fleming Knudsen, dyrektor koncernu, Koszalin jest bardzo ważnym punktem dÅ‚ugoterminowego planu rozwoju firmy, która kosztem 20 milionów euro uruchomiÅ‚a tu swój najnowoczeÅ›niejszy zakÅ‚ad produkcyjny.

DuÅ„ski Royal Greenland jest piÄ…tym na Å›wiecie pod wzglÄ™dem wielkoÅ›ci koncernem zajmujÄ…cym siÄ™ poÅ‚owem i przetwórstwem owoców morza.

Firma posiada zakÅ‚ady produkcyjne w 10 krajach Europy, Ameryki oraz Azji, gdzie zatrudnia okoÅ‚o 2,5 tysiÄ…ca osób - m.in. na Grenlandii, w Danii, Niemczech i Norwegii.

 

ŹródÅ‚o: PAIiIZ, http://www.paiz.gov.pl/index/?id=9abe36658bff8131d5a0923ebc196d0e#21

Projekt i wykonanie i2D